Мандарината се смета за здрава храна која може да се јаде како ужина или дел од еден поголем оброк. Сезоната на мандаринит е од септември до јуни. Најдобрите Мандарини се тешки за нивната големина и мириса свежо наместо ферментирано. Мандарините се многу вкусни и ни обезбедуваат голем спектар на хранливи придобивки. Во една мандарина со средна големина има 53 калории од кои 46 од нив се од Јалехидрати, 3 од протеини и 2 од масти.
Хранливи материи
Мандарината, исто така, содржи витамин Ц, А, Б-6, фолна киселина, пантотенска киселина, ниацин, рибофлавин и тиамин. Од минерали содржи калциум, бакар, магнезиум, манган, фосфор и калиум.
Мандарините се одличен извори на витамин Ц
Една мандарина со средна големина ви обезбедува околу 80 проценти од вашите дневни потреби за внес на витамин Ц во исхраната. Витаминот Ц е повеќенаменски кога станува збор за здравствени придобивки, тој одлично се бори против нестабилните молекули во телото познати како слободни радикали.
Антиоксидантните својства во мандарината исто така можата да придонесат за намалување на ХДЛ – лошиот холестерол во крвта. Што значи дека мандината е одлино и диетално овошје.