Долго време циметот е популарен зачин во готварството и пекарството. Истражувањата покажуваат дека и покрај тоа што е вкусен, тој е и многу здрав, исто така. Во прилог се неколку здравсвени придобивки кои што можете да ги извлечете од циметот:
1. Го намалува холестеролот – истражувањата покажаа дела 1/2 лажичка цимет дневно, го намалува лошиот LDL холестерол.
2. Го регулира шеќерот во крвта – неколку студии покажаа дека циметот има минималeн ефект при намали шеќерот во крвта, со тоа што подолго се вари и дава чуство на ситост. Ова го прави многу погоден за луѓето со дијабетис од тип 2.
3. Спречува рак – во студија објавена од страна на истражувачите од Министерството за Земјоделие во Мариленд, САД, истакнуваат дека циметот ја намалува можноста за заболување од леукемија и од лимфом на клетките на ракот.
4. Антикоалогација – има способност да го спречи згрутчувањето на крвта.
5. Го олеснува артритисот – една студија извшена од страна на Универзитетот во Копенхаген било докажно дека на пациените на кои им било давано половина лажичка цимет во прав, комбинирано со 1 лажица мед секое утро пред појадок, имале значително намалување на артритисот. Пациентите за помалку од 1 месец можеле да одат без болки.
6. Антибактериско дејство – кога се додава на храната го спречува и намалува создавањето на бактерии и расипувањето на храната, со што го прави природен конзерванс.
7. Здравје на мозокот – во една студија е докажано дека мирисот на циметот ја зголемува конгитивната функција и помнењето.
8. Богат е со хранливи состојки – циметот е одличен извор на манган, растителни влакна, железо и калциум.