Од што се направени нашите коски?

1. Периостеум

Тоа е влакнеста мембрана која ја обвива надворешноста од коската

– оваа мембрана е богата со крвни садови и нервните завршетоци

– тој завршува на крајот од зглобот  или каде лигаментите и тетивите се впојуваат

 

2. Ендостеум

тоа е микроскопска мембрана, која се наоѓа под периостеумот

– го обвива надворешниот слој на  коскеното ткиво

– исклучително силна мембрана

3. Сврзното ткиво импрегнира со тврдите  супстанции како што се калциум и фосфор.

 

4. Сунѓересто ткиво

Се наоѓаат на внатрешноста на коските

– Тоа е еластично коскено ткиво

– Исполнето е со коскена срж

– Црвената боја – го потенцира местотo каде клетките постојано се разделуваат

– Жолтата боја – место богато со масти

 

 

Сподели го овој пост!

За авторот : Даниел Трбогазов

Даниел е Дипломиран Проф. по Физичко образование и е главен уредник и основач на порталот Мој Тренер. Работната кариера ја гради како Фитнес Тренер и Инструктор по пливање. Работи со млади и возрасни почетници , луѓе со посебни потреби и нуди простор за индивидуални тренинзи. Неговата основна цел е да ги поттикне младите и возрасните да водат здрав и физички активен живот, а воедно и да даде придонес во збогатувањето на спортската литература на овие простори.

Остави Коментар

Вашиот маил нема да биде објавен.