Здрави и силни како ‘‘Железо,,

Без железо, нема да има хемоглобин во крвта. Хемоглобинот  ја дава бојата на црвените крвни зрнца. Хемоглобинот е тој што го транспортира кислородот до сите делови на организмот. Ако ви недостасува железо, ќе имате недоволно снабдување на кислород во вашиот организам , што ќе произведува сензации на замор, главоболки и отежнато дишење.

Мажите не треба да се грижиат премногу: повеќето мажи имаат резерва на железо, кој се чуваат во нивното црн дроб што може да трае 3 години!

Но, жените, поради  менструалниот циклус, треба двапати повеќе железо  да внесуваат за разлика од мажите.

Потребите за железо кај бремените жени е дури и повисока. Витаминот Ц, ја дуплира количината на железо во организмот со подобрување на самата апсорбција: затоа е добра идеја да додадете една чаша сок од домати или портокал за секој оброк, или доволно е да изедете една до две киви како десерт по ручекот. Од друга страна, чајот ја намалува апсорбцијата  на железо од 50% и кафе од околу 39%.

 

Сподели го овој пост!

За авторот : Даниел Трбогазов

Даниел е Дипломиран Проф. по Физичко образование и е главен уредник и основач на порталот Мој Тренер. Работната кариера ја гради како Фитнес Тренер и Инструктор по пливање. Работи со млади и возрасни почетници , луѓе со посебни потреби и нуди простор за индивидуални тренинзи. Неговата основна цел е да ги поттикне младите и возрасните да водат здрав и физички активен живот, а воедно и да даде придонес во збогатувањето на спортската литература на овие простори.

Остави Коментар

Вашиот маил нема да биде објавен.