Зошто неможеме да се сетиме на сонот?

Колку пати се имате разбудено наутро и знаете дека нешто сонувавте, најчесто некој интересен сон, но никако неможете да се сетите на сонот во кој уживавте!? Јас би рекол дека Ви фали некој витамин.

Без овој витамин нема синтеза на протеини, нема производство на хормони кои ги регулираат сите функции на организмот, меѓу кое и спиењето, но ова е кога нема никакво внесување.

Кога се внесува во многу мали количини ние неможеме да се сетиме што сме сонувале. Тоа значи дека ни недостига витаминот Б6!

Б6 витаминот Ви помага да заспиете многу полесно, а притоа да не се будите во текот на ноќта со што ќе имате многу повеќе енергија следниот ден. Не само што ќе се сеќавате на соновите, туку ќе можете да ги опишете до најмал детаљ, исто како да Ви се случиле во реалноста. Недостигот на овој витамин може да предизвика да сонувате кошмари.

 

Каде го има и колку е доволно?

-Дневната препорачана доза е 2 мг, а максимумот е 200 мг доколку се зема преку суплементи.

-Го има во бананата, туната, житарките, пивскиот квасец, компирот и грозјето.

-Вимавајте од предозирање, настануваат оштетувања на сензорните центри што доведува до потешкотии во допирот и движењето.

Сподели го овој пост!

За авторот : Даниел Трбогазов

Даниел е Дипломиран Проф. по Физичко образование и е главен уредник и основач на порталот Мој Тренер. Работната кариера ја гради како Фитнес Тренер и Инструктор по пливање. Работи со млади и возрасни почетници , луѓе со посебни потреби и нуди простор за индивидуални тренинзи. Неговата основна цел е да ги поттикне младите и возрасните да водат здрав и физички активен живот, а воедно и да даде придонес во збогатувањето на спортската литература на овие простори.

Остави Коментар

Вашиот маил нема да биде објавен.