Оризот и гравот е евтина храна која, кога се комбинираат заедно, формираат комплетен извор на протеини.На вашиот организам му се потребни протеини за да се изгради и да го поправи оштетеното ткиво. Протеините се составени од градежни блокови наречени амино киселини. Постојат осум есенцијални амино киселини, кои вашиот организам не може да ги произведисам по себе и поради тоа мора да ги внесуваме од други извори, преку храна.
Есенциални амино киселини се: леуцин, изолеуцин, валин, треонин, метионин, фенилаланин,триптофан и лизин. Додека животинските извори на протеини ги содржи сите есенцијални амино киселини, растителните извори на протеини имаат недостаток на една или повеќе амино киселини.
Протеините во Оризот
Во 200 гр. варен бел ориз содржи 4,50 гр. Протеини. Во него има недостаток на амино киселината елизин. Гравот и други мешунки се исхрана која го надополнуваат оризот и помогаат да го заврши својот амино киселински профил. Тоа не е неопходно да се комбинираат комплементарнипротеини во исто оброк. Само не заборавајте да јадете различни протеини од различни извори во текот на денот.
Протеините во Гравот
Во 200 гр. варен грав содржи 15 гр. протеини. Гравот и други мешунки, се ограничени со амино киселината метионин. Затоа зрнестата храна како ориз, пченка или пченица се користат најчесто за дополнување на протеините во гравот.