Кога е корисен, холестеролот е многу корисен! Целата врева околу него е тоа што човековото тело само го произведува и со тоа се задоволуваат неговите дневни потрби. Вишокот холестерол што го внесуваме го има само во производи од животинско потекло, но не и тие од растително. СЗО препорачува 300 мг. да биде границата на внес на холестеролот, но што помалку толку подобро.
ХДЛ е добриот холестерол, 2/3 се наоѓа во црниот дроб и цревата, остатокот е во мозокот, надбубрежната жлезда и во обвивката на нервните влакна. Тој е корисен за:
º Холестеролот во кожата се претвaра во витамин Д во контакт со цончевите зраци.
º Учествува во метаболизмот на јаглехидратите
º Холестеролот е главниот снабдувач на живот! Учествува во формирањето на скоро сите хормони како адреналин, кортизол, тестастерон и многу други.
º Го спречува губењето на меморијата, како и појава на Алцхајмеровата болест.
º Намален ризик од срцеви заболувања, како и болести на крвните садови.
º Жените просечно живеат 8 години подолго од мажите, бидејќи имаат повоисоко ниво на добар холестерол ХДЛ
Јајцата се одличен извор на ХДЛ и холин (за здрав мозок).