Не сите јаглехидрати се разложуваат и дигестираат во исто време.
Гликемискиот индекс е скала за колку одреден тип на храна го крева нивото на шеќер во крвта во времетраење од 2 часовен период, во споредба со чистата глукоза.
Пример, парче храна во гликемиски индекс (ГИ) 45 значи дека го крева нивото на шеќер во крвта 45% од тоа што гликозата го прави, во период од 2 часа.
Нормално би било простите шеќери да се разложуваат побрзо (како фруктозата во овошјето), за разлика од сложените јаглехидрати, но не е секогаш така!
Белиот леб, белиот ориз и компирите, иако сите се комплексни јаглехидрати, имаат многу висок ГИ. Тоа значи дека го подигнуваат нивиот на шеќерот во крвта скоро колку, некогаш и повеќе одколку чистата гликоза. Фруктозата има среден ГИ заради растителните влакна кои се наоѓаат во овошјето и ја забавуваат дигестијата и апсорпцијата. Ова е една од главните причини поради што марате да ги избегнувате рафинираните продукти.
Храната со висок ГИ е поволна за брзо надополнување на гликогенот во мускулите после тренинг. Пред тренингот храната во низок ГИ е посоодветна бидејќи се ослободува енергија постепено и во подолг временски период.
ЗОШТО ДА ЈАДЕМЕ ХРАНА СО НИЗОК ГЛИКЕМИСКИ ИНДЕКС?
♦ контролирање на шеќерот во крвта ♦ помал ризик од срцеви болести
♦ контролирање на холестеролот ♦ помал ризик од диабетис тип 2
♦ контролирање на апетитот ♦ контролирање на тежината
ТАБЕЛА НА ПРОИЗВОДИ СО ГЛИКЕМИСКИ БРОЈ