Јагодите се најверојатно е најомиленото овошје на светот. Овие мали плодови имаат благ па се до кисел вкус и содржат многу малку калории, околу 30 на 100 грама, а спротивно на тоа богати се со здрави соединенија меѓу кои се витамините и минералите кои се значајни за нашето здравје.
Јагоди имаат значително високи износи на фенолни, флавоноид и фито-хемикалии наречени антоцијани и елагична киселина. Научните истражувања покажуваат дека конзумирањето јагоди може да има потенцијални здравствени бенефиции против ракот, стареењето, настинките и невролошките болести.
Свежи јагоди се одличен извор на витамин C (околу 98% од дневната препорачана доза), кој е исто така е моќен природен антиоксиданс. Конзумирањето на овошја богати со витамин Ц помага телото да развие отпор против инфекции и да се справи со штетните слободни радикали.
Јагодата е богата со витамините од Б-комплекс групата. Тоа содржи многу добри количини на витамин Б6, ниацин (Б3), рибофлавин (B2), пантотенска киселина (Б5) и фолна киселина (Б9). Овие витамини делуваат како ко-фактори кои помагаат телото да ги метаболизира јаглехидратите, протеините и мастите.
Јагодите содржат витамин А, витамин Е и многу антиоксиданси како што се лутеин, зеаксантин, бета каротин во мали количини. Овие соединенија дејствуваат како заштитни чистачи против оксидацијата како резултат на слободните радикали и реактивниот кислород ) кои играат улога во стареењето и процес на разни болести.
Тие содржат добра количина на минерали како калиум, манган, флуор, бакар, железо и јод. Калиумот е важна компонента на клетката и телесните течности која помага во контролирањето на отчукувањата на срцето и крвниот притисок. Манганот се користи од страна на телото како ко-фактор за антиоксидансниот ензим супероксид дисмутаза. Бакарот е потребен во производството на црвени крвни зрнца. Железо е потребни за формирање црвените крвни клетки. Флуоридот е компонента на коските и забите и е важен за превенција на забниот кариес.